Kurulmuş olan midye çiftliğimiz İzmir ili, Urla İlçesi, Balıklıova beldesi, İnceburun mevkiinde hayata geçti. 100.00*200.00m ölçülerinde 20.000m2 alanımızı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı İzmir İl Müdürlüğünden kiralanmıştır. 300 ton üretim için yalnızca tesisin kurulacağı 200m*100m=200m2’lik kısmını kullanmaktayız. Çiftliğimizin olduğu alanın hem kendi mühendislerimiz tarafından hem de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından tetkik edilmiştir. Test sonuçları yürürlükteki deniz ürünleri yetiştiriciliği için su kalite kriterlerine uygundur.
Sistemimiz 30ar metre uzunluğunda çift boru sistemi şeklindedir. Doğada yavru midye izni alarak toplanan midyelerimiz sistemimize fileler sayesinde ekim yapılarak en doğal koşullarda midye üretimine başlayacağız; yani spot kollektörleriyle doğal üreme alanlarında yavru midye toparlanır, yavrular file makinesi adı verilen yada çoraplama adı verilen ekipmanlarla halatların üzerine yerleştirilir ve yavru midyeler büyürken aynı zamanda üreme etkinlikleri de sürdürmektedir. Bu yolla oluşan yavrular üretim bölgesi halat sistemi içerisinde yakalanır ve aynı sistem tekrardan yapılır. Ekilen midyeler 1.2cm boyunda ve en fazla 0,5gr ağırlığında olurlar. 12 ay sonra hasata başladığımızda ortalama 6cm 20 gr ağırlığında olurlar.
– İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
– Balıkçılık ve su ürünleri Genel Müdürlüğü
– Tersaneler ve Kıyı yapıları Genel Müdürlüğü
– İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
– Yatırım ve işletmeler Genel Müdürlüğü
– Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
– Halk Sağlığı Müdürlüğü Müdürlüklerimizce onaylıdır.
Kara midye (mytilusgalloprovincialis) Molluscafilimunun Bivalviaclasisi içinde yer alan Mytilidaefamiylası geniş bir yayılım alanına sahiptir bu familyanın en önemli türleri Mytilusgalloprovincialis’tir (kara midye).
Kara midye kabukları mikro yapıya sahiptirler ılıman bölgelerde kabuk 2 ve 3 tabakadan oluşmaktadır. Ortalama 7-8 cm boyundaki bir midye saatte 10-15 litre suyu süzme özelliğine sahiptir. Midyelerde beslenme az olduğunda büyüme yavaşlar veya durur. Et verimi düşer ve gonadlarda olgunlaşma tam olmaz, alınan döller dayanıksız ve küçük olur.
Sıcaklığı 8-10oC civarında olduğu kış aylarında ise midyeler partikül organik madde içerisinde yer alan ve canlı organizma olmayan kısmını ek besin olarak kullanmaktadır. (Stilg ve Okumuş 1995)
Kabuklu su canlılarında büyümeyi sıcaklık ve besin durumu etkilemektedir.(Seed 1976)
London ve Neweel 1990